Kamarikesän taiteelliset johtajat

Taiteelliset johtajat vastaavat festivaalin taiteilijoiden valinnasta sekä ohjelmiston suunnittelusta. Kamarikesän festivaaliperinteen mukaan taiteelliset johtajat vaihtuvat noin 5 vuoden välein. Taiteelliset johtajat valitsevat omat seuraajansa seuraavan sukupolven taitavimmista nuorista osaajista. Festivaalin tarkoituksena on tätä kautta olla mukana kasvattamassa ja kannustamassa seuraavan sukupolven nuorien muusikoiden lisäksi myös tulevaisuuden taiteellisia ja toiminnallisia musiikkialan johtajia. 

Vuonna 2021 taiteellisina johtajina aloittivat viulisti Abel Puustinen, klarinetisti Klaara Vasara ja pianisti Ossi Tanner.

Abel Puustinen


VIULISTI

Vastikään Rovaniemeläistynyt Lapin kamariorkesterin 1. konserttimestari Abel Puustinen on aktiivinen kamari- ja orkesterimuusikko. Hän on ollut viime vuosina kysytty liideri soittaen muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa.

Kamarimuusikkona intohimoinen Puustinen on esiintynyt lukuisilla ikimuistoisilla festivaaleilla Suomen rajojen sisä- ja ulkopuolella inspiroivien kollegoiden kanssa. Freelance-elämän ja opiskelun välillä tasapainotteleva Puustinen on myös esiintynyt maamme merkittävien orkestereiden solistina viimeisimpänä Lapin Kamariorkesteri, Jyväskylä Sinfonia ja Kuopion kaupunginorkesteri.

Tulevan Kamarikesä-festivaalin suunnittelu saa Abelin hymyilemään: “Kamarikesä on hyvän mielen ja musiikin festivaali. Odotan tämän lämpimän tunnelman välittyvän jokaiselle kuulijalle ja toivon, että nuoret taiteilijamme voivat nauttia festivaaliviikon esityksistään ja kamarimusisoinnista fantastisten kollegoidensa kanssa”.

Klaara Vasara


KLARINETISTI

Klaara Vasara on juuri valmistunut musiikin maisteriksi ja toimii aktiivisena orkesteri- ja kamarimuusikkona. Hän on sijaistanut useissa keskeisimmissä suomalaisissa orkestereissa kuten Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa sekä mm. työskennellyt vuosia Opera Boxin projekteissa klarinetistina. Vasara vierailee vuosittain kesän kamarimusiikifestivaaleilla (mm. Turun Musiikkijuhlat, Crusell-viikot, Kokkolan Syyskamari) sekä toimii kamarimuusikkona myös vapaalla kentällä ympäri vuoden.

Klaara on Hai-kvartetin jäsen, jonka kanssa he esittävät ja kantaesittävät aktiivisesti uutta musiikkia. Klaara toimii Helsingin vanhimman kamarimusiikkifestivaalin Kamarikesä-festivaalin yhtenä taiteellisena johtajana yhdessä Abel Puustisen ja Ossi Tannerin kanssa. Kauden 2023-2024 Klaara toimii Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin akatemistina.

Ossi Tanner


PIANISTI

Helsingin Sanomat kutsuu häntä romanttiseksi taituriksi, Aamulehti ylistää hänen Beethoveniaan kuin kokeneen mestarin tulkinnaksi, Rondo Classic luonnehtii hänen soundiaan romanttisen uljaaksi. Lähes yksimielisesti ovat kriitikot nimenneet Ossi Tannerin (s. 1997) pianon runoilijaksi, jonka kosketus on yhtä aikaa painava mutta pehmeä, kirkas ja laulava, inspiroitunut ja mielikuvituksellinen – sanalla sanoen lyyrinen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä niin musiikissa kuin elämässä Tanner havittelee syvällistä flow-tilaa ja tulkintojen vapaamielisyyttä.

Tampereen pianokilpailun vuonna 2017 voittanut Tanner vierailee säännöllisesti lähestulkoon kaikkien merkittävien suomalaisten orkestereiden solistina. Kapellimestarinimet ulottuvat Sakari Oramosta Joshua Weilersteiniin, Nicholas Colloniin ja Eiji Oueen, Klaus Mäkelästä Hannu Lintuun, Tarmo Peltokoskeen sekä Susanna Mälkkiin.

Tanner on tehnyt suuren vaikutuksen mm. Kuhmon, Turun, Naantalin ja Mäntän musiikkijuhlilla, Helsinki Seriösissä ja Lahden Sibelius-festivaalilla. Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana vuonna 2018 hän muun muassa soitti yhden illan aikana Chopinin pianokonserton ja Brahmsin pianokvinteton. Tanner on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona yli kymmenessä Euroopan maassa, Israelissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Tanner on Helsingin Ritarihuoneella järjestettävän Kamarikesä-festivaalin taiteellinen johtaja yhdessä Abel Puustisen ja Klaara Vasaran kanssa.

Tämä kaikki on tapahtunut pikavauhdilla. Tanner aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Sirpa Heikkilän tunneilla asuessaan Brysselissä. Silloin kun Tanner ei harjoitellut, hän kuunteli levyiltä romantiikan klassikkoja. Suomeen muutettuaan hän aloitti opinnot Junio Kimasella, jonka johdolla hän pääsi itsekin käsiksi lapsuutensa ääniraitaan. Kimanen myös tutustutti Tannerin legendaariseen Konstantin Boginoon, jonka tunneilla hän kävi Pariisissa. Michel Dalberto opetti Tanneria Pariisin konservatoriossa (CNSMDP). Tanner on opiskellut myös Pianoakatemiassa ja yksityisesti Paavali Jumppasella. Sibelius-Akatemiassa hän on opiskellut Matti Raekallion ja Erik. T. Tawaststjernan johdolla, ja New Yorkissa Manhattan School of Musicissa Dr. Marc Silvermanin johdolla.